طريقة عمل مندي حضرموت



السلام عليكم حبيت اكتبلكم طريقة عمل المندي بالبيت زي حضرموت بالضبط واحلى وكل من اجربه انا متاكدة انها حتدعيلي واعرف كمان حتقيمو الموضوع عشان تستفيدو اكثر نبتدي
الرز بتاع المندي
رز بسمتي
زعفران حلو
قرفة خشب
حبهان
فلفل حصى
قرنفل
ماجي
الطريقة
قبل الطريقة كل كوباية رز نحط معاه وحد ماجي دجاج اتفقنا عشان تختلف من عيلة لاخرى
حنعمل وصفتنا على انها كوبايتين رز وللعلم كل كوباية رز بسمتي محتاجة كوباية ماء
نحط بالحلة كوبايتين مية ومكعبين ماجي والقرفة والقرنفل والحبهان ورش ملح وفلفل الحصى وزيت نحطهم على النا واول ما يبتدو يغلو نروح مخلين الرز وبعد ماياخد غلوتين نروح مغطين عليه اتفقنا كان بتطبخي رز عادي خلاص بعد مااستو خالص نعمل ايه نجيب كوباية
نحط زعفران الحلو وشوية مية مش كتير خلاص تروح مقلابة وتحطي في حلة الرز من ناحية وحدة يعني كلة تصبي بمكان واحد خلاص تعملي ايه متفلبيش الرز تسيبي كدة وبعدها تجيبي اكبر حلة عندك وتفضي الر بيها وتحطي وسطي طاسة زيت سخن وفحمة وتروحي مغطية على طول بفوطة نظيفةو فوقو غطة الحلة وتسيبي دقيقتين خلاص كدة وبعدها ترفعي الغطا وتقلبي الرز وتروح عملة فحمة تانية وتعيدي عشان يديك طعم الرز حتبقى كدة الرز ملون زي مانجيبو وفيه طعم برة

عايزة اشوف ردوكم وتقيكم للموضوع عشان اكمل طريقة اللحمة والصلصة اللي معاه شجعوني بصراحة تعبت من الكتابة واي وحدة عايزة اي استفسار او مفهمتش حاجة ارد عليها


طريقة اللحمة
لحمة ضاني ويفضل يكون الكتف يبقى طعمها احلى نتبلها التوابل فلفل ابيض كمون وزعفران حلويات وملح ورشة كمون نقطع بصلة مفرومة ناعم نحطها بحلة وشوية زيت واللحمة معاها تشوحوها مع بعض لما يغير لونة تطفو علية نجلب ورق فويل وبايركس نحط الفويل بالارضية ونحط اللحمة ونروح مغلفين اللحمة بالفويل يعني الفويل من فوق وتحت نفس قطعة الفويل وبعدها نجيب فويل تاني ونغطي من فوق ونشغل الشواية نسيبو ساعة على 180 وبعدين نص ساعة على اقل درجةوبعدها افتحي وشوفي اخبار الاستوة اية بعد ما يستوي خالص تروحي جايبة حاجة بيها زيت سخن وفحمة وسطي وغطي علية وبالهنا فضل كدة طريقة الصلصة اللي تتباع معاهم


طريقة عمل مندي حضرموت
وصلنا للصلصة اللي تتحط معاه والسلطات
نجيب حببتين طماطم وبصلة وقطعة صغيرة فلفل رومي وفصين توم نضربهم كلهم مع بعض بالخلاط بعد تضربو نضيف حبة مية قليل خلاص كدة بعدها نضيف شوية خل قيمة غطة مش كتير وكمون وملح وفلفل كدة خلصنا الصلصة
وطبق تاني اللي يتفدم معاه هو بصل مخروطة على فلفل حامي على لمونة على خيار وطماطم ولو عايزة بابا غنوج تابعونا اعلمكم طريقة بابا غناوج بتاع المحلات ولو عايزين اكلة معينة اطلبوا ونفدها مع بعض


طريقة أخري

المقادير:
خليط الأرز:
3 كوب أرز بسمتي
3 ملاعق كبيرة سمن
2حبة متوسطة بصل مفروم ناعم
1 عود قرفة ( دارسين)
8 حبات قرنفل
8 حبات هيل
3 قطع ورق غار
2 ملعقة صغيرة ملح
3 حبات متوسطة طماطم مفرومة
3 قرن فلفل أخضر
4 ونصف كوب ماء أو مرق ساخن

خليط الدجاج:
1 كيلو دجاج ( 8 قطع)
نص ملعقة صغيرة هيل مطحون
1 ونص ملعقة صغيرة بهارات مشكلة
1 ملعقة صغيرة ملح
ربع ملعقة صغيرة فلفل أسود مطحون
نص ملعقة صغيرة فلفل أحمر حلو ( بابريكا)
نص ملعقة صغيرة قرفة مطحونة
1 ملعقة صغيرة كركم
نص ملعقة صغيرة لومي مطحون
نص ملعقة صغيرة كزبرة جافة مطحونة
2 ملعقة كبيرة زيت
4 ملاعق كبيرة عصير ليمون حامض

الطريقة:
خليط الأرز:
اغسلي الأرز جيدا ثم انقعيه في الماء الدافئ المملح لمدة 20 دقيقة.
نحمي الفرن على 170 درجة، ثم نحضر طبق فرن كبير الحجم
في قدر متوسط الحجم سخني السمن والبصل وقلبي على نار متوسطة الى أن يصبح البصل ذهبي اللون ثم أبعدي القدر عن النار.
نصفي الأرز ونضيفه الى البصل، ثم نضيف القرفة، القرنفل، الهيل، الغار، الملح والطماطم، ثم نقلب المكونات مع بعضها، ثم نضع الأرز في طبق الفرن.
قطعي قرون الفلفل الى شرائح وضعيها فوق الأرز، ثم صبي الماء أو المرق فوق الأرز.
غطي الطبق بطبقة من ورق الألمنيوم، اعملي 6 شقوق في ورق الألمنيوم، اتركي الطبق جانبا.

خليط الدجاج:
نضع في وعاء الهيل، البهارات، الملح، الفلفل، البابريكا، القرفة، الكركم، اللومي، الكزبرة، الزيت وعصير الليمون، قلبي المكونات مع بعضها ثم وزعيها فوق قطع الدجاج.
ضعي قطع الدجاج فوق ورقة الألمنيوم التي فوق الأرز
غلفي الدجاج بورق الألمنيوم، مع احكام تغطية الطبق جيدا من الجانب لكي تكمنعي خروج اليخار.
ادخلي الطبق الى الفرن لحوالي ساعة وربع أو أكثر الى أن يتشرب الأرز كافة المرق وينضج الدجاج.